Po Wt Śr Cz Pt So Nd
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

DEGUSTACJA WIN GRUZIŃSKICH Z POKAZEM FILMOWYM

Akademia kulinarna SPOT. to EAT oraz Vinisfera.pl zaprasza w egzotyczną i pasjonującą podróż w świat tradycyjnego gruzińskiego winiarstwa połączoną z pokazem filmowym.
Gruzja - kolebka winiarstwa. Wina z tego kraju są dostępne w Polsce w dużej różnorodności - od musujących przez klasycznie wytrawne, po słodkie oraz wyjątkowe - robione w amforach zakopanych w ziemi (kwewri). Produkcja wina w amforach, to sięgająca tysięcy lat metoda produkcji wina, którą wpisano na listę Niematerialnego Dziedzictwa Ludzkości UNESCO. Długi kontakt wina ze skórkami, pełny naturalizm, minimum interwencji i dodatków składają się na unikalne wina.

Podczas spotkania porozmawiamy o winach z kwewri, zdegustujemy je, a następnie obejrzymy im poświęcony intrygujący dokument „Wino we krwi”, regularnie uzupełniając kieliszki.

Lista degustowanych win:
Rkatsiteli 2017, Asadeli (David Mikhelidze's Family Cellar). Kachetia, Gruzja
/importer: GMT - Georgian Wine&Art Gallery
Mtsvane 2016, Leko's Marani, Kachetia, Gruzja
/importer: AOC Distribution/
Chinuri 2015, Gotsa Wines, Kartli, Gruzja
/importer: Krakó Slow Wines/
Krahuna 100% skin 2015, Amiran Vepskhadze, Imeretia, Gruzja
/importer: Krakó Slow Wines/
Saperavi qvevri 2017, Shiukashvili's Wine Cellar, Kachetia, Gruzja
/importer: GMT - Georgian Wine&Art Gallery/
Saperavi 2017, Leko's Marani, Kachetia, Gruzja
/importer: AOC Distribution/

Na degustację zapraszamy przede wszystkim przedstawicieli branży gastronomicznej, ale mile widziani będą także winomani korzystający na co dzień z oferty SPOT.

Termin degustacji:
6 czerwca (czwartek) godz. 12:00 – 15:00
Wstęp wolny po potwierdzeniu zgłoszenia:
akademia@spot.poznan.pl
Liczba miejsc ograniczona.

Mariusz Kapczyński – dziennikarz i krytyk winiarski, twórca i redaktor naczelny serwisu Vinisfera.pl; juror konkurów winiarskich (m.in. Vinitaly, Concours Mondial de Bruxelles, Vinoforum, Vinaria, Vinul.ro). Od 2009 roku jest członkiem Polskiego Instytutu Winorośli i Wina (członek zarządu). Od ponad 10 lat jest konsultantem merytorycznym i przewodniczący jury podczas konkursu winiarskiego Enoexpo; co roku sędziuje w konkursie „Polskie korki”; w roku 2015 otrzymał Grand Prix Magazynu wino za promocję kultury wina w Polsce; a w roku 2018 został nagrodzony przez krakowską Kapitułę Nagrody Świętego Marcina za "za wyjątkowe zasługi w dziedzinie promocji polskiego wina".


„Wino we krwi” ("Our blood is wine" 2018, reż. Emily Railsback) - film o niezwykłym świecie wina. Tego prawdziwego, naturalnego, produkowanego od pokoleń w Gruzji. Reżyserka Emily Railsback oraz wielokrotnie nagradzany sommelier Jeremy Quinn, zabierają nas w piękną i fascynującą podróż dotykającą wielowiekowych tradycji winiarskich w Gruzji. Odwiedzamy z autorami filmu małe wioski i działających tam producentów, wytwarzających wina w zakopanych w ziemi amforach – kwewri. Powrót do korzeni, do głębokich tradycji winiarskich jest obecnie w Gruzji niezwykle silny. Zobaczcie jak wino może być naprawdę blisko związane z naturą!

Podczas degustacji zapraszamy na LUNCH W SPOT.!
Zestaw lunchowy obejmuje zupę i makaron do wyboru w cenie 32 zł. Więcej informacji w restauracji.



 

© SPOT 2008. Site designed by: Adam Żebrowski. Site developed by: Odd Web Things. Photos: Małgorzata Opala