Po Wt Śr Cz Pt So Nd
    01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

POLSKIE WINA I CYDRY

Akademia Kulinarna SPOT. to EAT i Magazyn WINO zapraszają 5 czerwca 2016 roku po raz trzeci do SPOT. na cykl wydarzeń poświęconych polskim winom i cydrom. Będzie można je poznać, zdegustować nowe i starsze roczniki oraz, co najważniejsze - kupić.

Kolejny raz w Poznaniu będziemy mogli w jednym miejscu gościć najlepszych polskich winiarzy oraz producentów cydru. Gdy w ubiegłym roku podczas drugiej edycji dyskutowaliśmy o perspektywach polskiego winiarstwa nikt się nie spodziewał, że rozwój rodzimej produkcji tak szybko będzie nie tylko pokonywać kolejne biurokratyczne przeszkody, co i zdobywać swoich konsumentów. Nie mniej dynamicznie na polski rynek wkroczyły cydry. Jeszcze trzy lata temu znaliśmy je przede wszystkim z oferty zagranicznych sieci handlowych. Latem ubiegłego roku swoje cydry sprzedawało już kilkudziesięciu rodzimych producentów. Cieszy szczególnie rozwój produkcji rzemieślniczej, ze świeżego soku jabłkowego, w większości wytrawnej, pozbawionej sztucznych dodatków.

Plan dnia:
11.30-15.00: degustacja komentowana wraz z menu degustacyjnym
prowadzący: Tomasz Prange-Barczyński (Redaktor Naczelny Magazynu Wino)
menu: Artur Szwacki (SPOT.)
zapisy: warsztaty@spot.poznan.pl
cena: 170 zł (liczba miejsc ograniczona)

Tomasz Prange-Barczyński - współzałożyciel i redaktor naczelny Magazynu Wino. Od dekady zajmuje się propagowaniem kultury picia wina w Polsce. Autor audycji "PIN do wina" w Radio PIN 102 FM, autor książki "Zawód: sommelier"; współtwórca reportaży i programów telewizyjnych o tematyce winiarskiej w telewizji Kuchnia TV; tłumacz książek o tematyce winiarskiej, sędzia w wielu międzynarodowych konkursach winiarskich (m.in. Best of Riesling, Bormustra, Vinitaly, Mundus Vini, Vinagora, Vini da Pesce).

Artur Szwacki – szef kuchni Restauracji SPOT.; absolwent Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu; pracował w restauracjach w Irlandii i w Grecji, a w latach 2014-2016 jako sous chef w Restauracji Cucina; w 2015 roku zajął drugie miejsce w ogólnopolskim konkursie Kucharz Odkrycie Roku (Magazyn Kuchnia) oraz czwarte miejsce w ogólnopolskim konkursie L’arte de la Cuisine Martell, w którym jego danie konkursowe otrzymało nagrodę specjalną.

17.00-19.00 otwarta degustacja polskich win i cydrów
prowadzący: Tomasz Prange-Barczyński
Bezzwrotna kaucja za kieliszek: 20 zł, płatne na miejscu
więcej: http://bit.ly/27uEgiw
----------
Uczestnicy:

Winnica Jakubów
Winnica Miłosz w Łazie
DOM Bliskowice
Winnice Wzgórz Trzebnickich
Pałac Mierzęcin
Winnica Nad Jarem
Winnica Equus
Winnica Hiki
Gospodarstwo Agroturystyczne "koziarnia"
Soki z domu Rembowskich
Cydr Ignaców
SLOW FLOW GROUP
Sama Valley Winnica Jankowice

© SPOT 2008. Projekt strony: Adam Żebrowski. Wykonanie strony: Odd Web Things. Fotografie: Małgorzata Opala