WARSZTATY KULINARNE – KISZONKI WARZYWNE Z RÓŻNYCH ZAKĄTKÓW ŚWIATA
Kiszenie i fermentacja przeżywają swój renesans. My znamy kiszone ogórki, kapustę i buraki. A kisić można prawie wszystko. Konserwacja żywności poprzez fermentację przedłuża trwałość i to bez udziału sztucznych czy szkodliwych substancji chemicznych. Przedłużenie trwałości produktów spożywczych za pomocą fermentacji, nie tylko je utrwala, ale także nadaje nowy, ciekawy smak oraz cenne wartości odżywcze. Warto więc samodzielnie przygotowywać swoje kiszonki.
Ponadto kiszonki to samo zdrowie:
– to naturalne probiotyki
– poprawiają odporność
– ułatwiają trawienie
– są skutecznym wsparciem przy kuracjach antybiotykowych po rozstroju żołądka
– ułatwiają przyswajalność wielu składników odżywczych
– odchudzają
– poprawiają nastrój
– upiększają
– smakują!
Warsztat rozpoczniemy degustacją różnych kiszonek warzywnych przygotowanych wg. różnych technik.
Przy użyciu tradycyjnych przepisów i metod kiszenia z różnych części świata każdy z uczestników przygotuje:
– koreańskie kim chi
– ukraińskie/kresowe kryżałki
– kiszonka gruzińska
– kiszoną marchewkę
– czerwoną kapustę
Warsztaty prowadzi Iwona Grabowska z Kolektywu Vega Mundi z Wrocławia. Pasjonatka kulinariów, ziół, dzikich roślin jadanych i fermentacji. Inspiruje się roślinną kuchnią z różnych zakątków świata bazując na produktach lokalnych i sezonowych. Trenerka i organizatorka wielu projektów edukacyjnych i wydarzeń kulinarnych. Tajniki fermentacji zgłębia od wielu lat, zafascynowana tradycjami z Kaukazu, Rosji, Kresów i Korei.
Termin warsztatów:
14 stycznia (sobota) godz. 14:00 – 17:00
Cena: 150zł
Zapisy pod adresem: akademia@spot.poznan.pl
Liczba miejsc ograniczona.
Cena:
zł / os.
Liczba miejsc:
Razem: