WARSZTATY KULINARNE – RYBA NA WIGILIĘ
Akademia Kulinarna SPOT. to EAT wraz z Pawłem Zasławskim zaprasza na warsztaty kulinarne dotyczące ryby. Tym razem jednak nadamy jej odrobinę świątecznego wyrazu. Z kwestii teoretycznych uczestnicy poznają cechy charakterystyczne ryb, metody rozpoznawania świeżości, sposoby przerabiania (skrobanie, patroszenie, filetowanie) oraz różnice między pieczeniem a gotowaniem w niskich temperaturach domowym sposobem. Dodatkowo wypróbujemy dwie metody zasalania (mokrą i suchą) oraz przygotujemy podstawowy wywar rybny.
Na warsztatach wspólnie wykonamy:
Smażoego karpia z pastą z grzybów leśnych, prażonymi migdałami i sosem veloute
Pieczoną makrelę z puree z dyni, kremem z rodzynek i cynamonową kruszonką
Łososia w 48?C ze szpinakiem, pieczonym kalafiorem i makowymi ciasteczkami
Wywar rybny
Paweł Zasławski – mimo młodego wieku ma już na swoim koncie spore doświadczenie gastronomiczne. Pracował między innymi w poznańskich restauracjach Czerwony Fortepian, Milano, Hugo Restaurant. Przez rok był szefem kuchni w Zielonych Słoniach i przez ostatnie dwa lata zastępcą w restauracji Muga. Od sierpnia, jako szef kuchni tworzy autorskie menu w restauracji Kuchnia i Strych w Obornikach. W międzyczasie zdobył tytuł Kucharz Odkrycie Roku 2015 w plebiscycie magazynu Kuchnia, w którym obecnie publikuje autorskie felietony.
Termin warsztatów:
18 listopada (sobota) godz. 10:00 – 13:00
Koszt: 170zł
Zapisy pod adresem: akademia@spot.poznan.pl
Cena:
zł / os.
Liczba miejsc:
Razem: