WARSZTATY KULINARNE Z PRZEMKIEM BŁASZCZYKIEM

Akademia Kulinarna SPOT. to EAT. zaprasza na warsztaty kulinarne w ramach festiwalu Polskie Wina i Cydry vol. 5/2018. W trakcie warsztatów będziemy przygotowywać pięć autorskich dań i degustować je razem z wybranymi polskimi winami. Uczestnicy będą mogli pracować z jednym z najzdolniejszych polskich kucharzy młodego pokolenia – Przemkiem Błaszczykiem.

Menu:
Tatar z pstrąga z lodami ze szparagów i chłodnikiem
z ogórka.
Krokiet hiszpański z wędzonym karpiem i ketchupem
z botwinki.
Wątróbka z królika, z czatnejem rabarbarowym, sałatami
i malinowym winegretem.
Quiche lorraine z boczkiem od Nowicki Naturalnie
i smażonymi szparagami.
Sorbet z rabarbaru z truskawkami w sherry
i młotkowanym pieprzu z zabajone z cydru.

Termin warsztatów:
17 czerwca (niedziela) godz. 14:00-17:00
Cena: 170zł
Zapisy pod adresem: akademia@spot.poznan.pl
Liczba miejsc ograniczona.  

Przemysław Błaszczyk
– kulinarny kosmopolita rozmiłowany w tradycji i lokalnych produktach. Wychowany przez Kurta Schellera, gromadził doświadczenie i rozwijał się podczas staży i podróży po Europie (m.in. w baskijskiej restauracji Arzak posiadającej trzy gwiazdki Michelin). Na co dzień szef kuchni autorskiego Mañana Bistro & Wine Bar w Chorzowie z rekomendacją Slow Food Polska, wyróżnionego dwiema czapkami przewodnika Gault & Millau oraz Grand Prix 2017 Magazynu Wino w kategorii Wine Bar Roku 2017. Finalista drugiej edycji programu „Top Chef Polska”, który w 2016 roku zdobył tytuł „Szefa Jutra Gault & Millau” z Południowej Polski. Prowadzi warsztaty, wykłady, pokazy i degustacje kulinarne, autor felietonów w „Gazecie Wyborczej” oraz Magazynie Be.

© SPOT 2008. Projekt strony: Adam Żebrowski. Wykonanie strony: Odd Web Things. Fotografie: Małgorzata Opala