WARSZTATY WIEDZY O SAKE

Akademia Kulinarna SPOT. to EAT zaprasza na warsztaty wiedzy o sake, a właściwie nihonshu – niskoprocentowym alkoholu z Japonii wytwarzanym z ryżu. Bartosz Rapp i Łukasz Dyczkowski wytłumaczą skąd bierze się błędne przekonanie o tym, że jest to „ciepła wódka” i co ma wspólnego nihonshu z produkcją wina i piw rzemieślniczych. Uczestnicy warsztatów poznają historię sake, znaczenie jakości składników (ryż, woda, drożdże i koji), zaznajomią się z używaną terminologią (np. daiginjo, honjozo itd.), dowiedzą się także, jak degustować i oceniać jego jakość, a w czasie degustacji będą mogli poznać różne style nihonshu.

Degustowane sake i jego rodzaje
:
Tamura Shuzojo Brewery Tokubetsu Junmai Tokyo Wajo / Tokubetsu Junmai
Tamura Shuzojo Brewery Ginginga / Junmai Ginjo
Tamura Shuzojo Brewery Kasen / Junmai Ginjo
Kankiku Meijo Brewery Junmai Ginjo / Junmai Ginjo
Kankiku Meijo Brewery Junmai Daiginjo Sparkling / Junmai Ginjo
Shinshu Meijo Brewery Shinano No Umeshu / Umeshu
Shirakawa Meijo Brewery Nigorizake Kuradashi / Nigorizake

Termin warsztatów: 13 lutego (środa) godz. 18:00-21:00
Koszt: 90 zł / 60 zł dla sommelierów
Zapisy pod adresem: akademia@spot.poznan.pl 

Bartosz Rapp – związany z Japonią od 8 lat, zarówno zawodowo, jak i z zamiłowania do kultury i obyczajów Kraju Kwitnącej Wiśni. Wiele lat spędzonych na rozlicznych podróżach do Japonii pozwoliły mu zetknąć się bliżej ze światem sake (nihonshu) i tamtejszym rzemiosłem browarniczym. Zafascynowany tym trunkiem, bogactwem i różnorodności jego smaków oraz aromatów zdecydował się promować go w Polsce.

Łukasz Dyczkowski
– związany z Japonią od 3 lat. Początkowo wielki sceptyk, ale po swojej pierwszej podróży do Kraju Wschodzącego Słońca zakochał się od pierwszego wejrzenia. Z wykształcenia archeolog, z zamiłowania fotograf i obecnie ambasador sake. Ma wyjątkowy talent do dostrzegania w różnych kulturach tego, czego nie potrafią dostrzec inni.

Partner warsztatów: Sake Maruta.



© SPOT 2008. Projekt strony: Adam Żebrowski. Wykonanie strony: Odd Web Things. Fotografie: Małgorzata Opala