WARSZTATY KULINARNE - WOŁOWINA

Akademia Kulinarna SPOT. to EAT wraz z Pawłem Zasławskim zaprasza na warsztaty kulinarne dotyczące wołowiny. Uczestnicy zobaczą jak prawidłowo oczyścić polędwicę, poznają podstawowe stopnie wysmażenia (rare, medium, well done), proces karmelizacji mięsa, różnice między mieleniem a siekaniem tatara oraz zdobędą wiedzę o poszczególnych elementach wołowych (polędwica, rostbef, antrykot). Dania będą uzupełnione ciekawymi, samodzielnie przygotowanymi dodatkami. 

Na warsztatach wspólnie wykonamy: 

Tatar siekany z polędwicy wołowej z konfitowanym żółtkiem i oliwą szczypiorkową
Tatar mielony z rostbefu z ogórkiem i szalotką
Smażoną polędwicę wołową z solą Maldon, oliwą truflową oraz chipsami z jarmużu i pieczarek
Aromatyzowany szpik wołowy
Stek z antrykotu z pieczonymi batatami, majonezem, aksamitnym kremem selerowym

Termin warsztatów:
12 maja (niedziela) godz. 11:00-14:00 lub 15:00-18:00
Cena: 190zł
Zapisy pod adresem: akademia@spot.poznan.pl
Liczba miejsc ograniczona.  

Paweł Zasławski
 - mimo młodego wieku ma już na swoim koncie spore doświadczenie gastronomiczne. Pracował w najlepszych poznańskich restauracjach. Przez dwa lata był zastępcą w restauracji Muga. Przez ponad rok, jako szef kuchni, tworzył autorskie menu w restauracji Kuchnia i Strych w Obornikach, które doceniło grono krytyków żółtego przewodnika Gault&Millau. W międzyczasie zdobył tytuł Kucharz Odkrycie Roku 2015 w plebiscycie magazynu Kuchnia, w którym do niedawna publikował autorskie felietony. Aktualnie kieruje kuchnią w restauracji Monka w Toruniu.     

Z dniem 1.04 Akademia Kulinarna SPOT. to EAT dołączyła to projektu LessPlastic. Od tego dnia nie używamy jednorazowych opakowań plastikowych.
Wszystkie aktualne warsztaty znajdziecie również 
tutaj.

© SPOT 2008. Projekt strony: Adam Żebrowski. Wykonanie strony: Odd Web Things. Fotografie: Małgorzata Opala