Po Wt Śr Cz Pt So Nd
            01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

KURS WINIARSKI WSET: LEVEL 3

Poznaj świat win na poziomie WSET 3 w SPOT. z Adam Pawłowski, pierwszym Polakiem z tytułem Master Sommelier i współautorem bestsellerowej Gościnność.


Zaawansowany kurs dla osób pracujących w branży winiarskiej i gastronomii oraz dla niezwiązanych z branżą miłośników wina. Kierowany do osób, które chcą pogłębić wiedzę winiarską. Kurs szczegółowo porusza tematykę uprawy winorośli i produkcji wina. Na kursie zdobędziesz umiejętności opisywania i oceny win pod kątem ich stylu i jakości. Po zdanym egzaminie otrzymasz certyfikat oraz pin WSET i będziesz mógł używać certyfikowanego loga WSET.

Czego się nauczysz:

Unit 1:
• podstaw produkcji wina: lokalizacja, uprawa, produkcja, dojrzewanie, butelkowanie
• wpływu powyższych czynników na charakterystykę kluczowych win: spokojnych, musujących, wzmacnianych
• jak aplikować zdobytą wiedzę w celu opisywania stylu wina i jego jakości
Unit 2:

• jak degustować wina, opisywać ich charakterystykę i oceniać ich jakość używając WSET Level 3 Systematic Approach to Tasting Wine® (SAT)

Realizacja kursu:

• na kursie zdegustujesz minimum 70 win
• otrzymasz książkę, ćwiczenia i dodatkowe materiały dydaktyczne
• dla kwalifikacji na tym poziomie zalecane są minimum 54 godziny nauki we własnym zakresie, w tym 32,5 godzin zajęć kursowych
• dodatkowo otrzymasz bezpłatnie egzemplarz książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”

Egzamin:

Unit 1 – test jednokrotnego wyboru (50 pytań) i arkusz 4 pytań wymagających odpowiedzi pisemnych w formie krótkiego eseju.
Unit 2 – ślepa degustacja dwóch win

Egzamin trwa 2,5 godziny i odbywa się w języku angielskim. Kandydaci, którzy zdobyli minimum 55% punktów otrzymają certyfikat ukończenia kursu.

Warunki uczestnictwa w kursie:
Zaleca się posiadanie WSET Level 2 Award in Wines and Spirits lub prezentowania wiedzy na podobnym poziomie. Uczestnik musi być w wieku uprawniającym go do konsumpcji alkoholu żeby wziąć udział w degustacji, natomiast nie wyklucza to jego z uczestnictwa w kursie.

Terminy:
1 września (niedziela) godz. 9:00 - 16:00 
2 września kwietnia (poniedziałek) godz. 9:00 - 16:00 
15 września (niedziela) godz. 9:00-16:00
16 września (poniedziałek) godz. 9:00-16:00
14 października (poniedziałek) zajęcia + egzamin godz. 9:00-16:00

Koszt: 3 500 zł
Zapisy: http://adampawlowskims.pl/rejestracja-na-kursy-wset/

Adam Pawłowski
 – pierwszy Polak z tytułem Master Sommelierem, którym może się poszczycić zaledwie 239 osób na świecie i uznaje się go za najwyższy poziom kwalifikacji w dziedzinie wina. Szlify w branży zdobywał w Northcote, restauracji odznaczonej gwiazdką w prestiżowym przewodniku Michelina. To właśnie tam, przez 6 lat, jako Head Sommelier zarządzał jedną z najlepszych kart win w Wielkiej Brytanii i dowodził grupą jednych z najbardziej utalentowanych sommelierów w kraju. Jest członkiem Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, Artisanem dla Atelier Ruinart, członkiem Academy of Food and Wine Service, Coteaux de Champenoise i Chaine de Rotisiers. Co roku sędziuje dla magazynu Decanter (Decanter Wine Awards) i w konkursie "Polskie korki". Jest wykładowcą The Court of Master Sommeliers, uznanej za najbardziej prestiżową organizacją szkolącą adeptów sztuki sommelierskiej. Poza tym prowadzi warsztaty, szkolenia i seminaria na rozmaite tematy związane z branżą winiarską. Jest felietonistą „Food Service” – najlepszego polskiego magazynu dla profesjonalistów z branży HoReCA, gdzie w autorskiej kolumnie „Mam to w nosie” pisuje o tym, co w winie piszczy. 

Wino będzie podawane w kieliszkach Schott Zwiesel, których wyłącznym dystrybutorem jest Tom-Gast.

Dodatkowe informacje:
W celu zdobycia pełnego zakresu informacji pobierz specyfikację kursu, która znajduje się tutaj.

Wszystkie aktualne warsztaty znajdziecie również tutaj.

© SPOT 2008. Projekt strony: Adam Żebrowski. Wykonanie strony: Odd Web Things. Fotografie: Małgorzata Opala